Gyldendal

Afsnit 6: Rød mand /Sort mand

1.471 visninger
13. august 2018 bogklubben, dklit, grønland
Velkommen tilbage til Bogklubben - denne gang med journalist Martin Breum & historiker Jeanette Varberg.

Vi er i skærgården ved Godthåb i 1724. Åndemaneren Aappaluttoqs søn er syg, og han bliver nødt til at sætte ham i pleje hos præsten Hans Egede, der missionerer blandt grønlænderne, mens han svovler over deres djævelskab. Men. Egede tager drengen for sig selv. Døber ham. Og nægter at give ham tilbage.

Imens – i Eremitagen nord for København – støder Frederik d. 4. på den deserterede soldat Johan og tager ham med til et bunkebryllup for tugthusfanger og prostituerede, der alle tvinges med skib til Grønland for at grundlægge den danske koloni og udvide riget. Men indsatsen, ja, den er så velplanlagt som en blodtud.

Scenen for anden del af Kim Leines storfortælling om Danmarks kolonisering af Grønland er sat. Kampen om drengens og Grønlands sjæl kan begynde. Og forude venter fugt, kulde og en mørkevandring af sygdom og fornedrelse. For hvis sjæl er stor nok til at leve i Grønland? Og hvem er kristen nok til at ofre sine børn?

I 2012 udkom 'Profeterne i Evighedsfjorden' om den danske præst Morten Falck, der udstationeres i Grønland i slutningen af 1700-tallet. 

'Rød mand/Sort mand' er en selvstændig fortsættelse og anden del af en planlagt trilogi om Danmarks kolonisering af Grønland. Handlingen er sat 60 år før 'Profeterne i Evighedsfjorden' og beskriver etableringen af kolonien Godthåb.

Læs mere om bogen på www.gyldendals-bogklub.dk 

 

Gæster: Martin Breum & Jeanette Varberg

Vært: Jon Toke Brestisson, Gyldendal

Redigering: Kontekst & Lyd